Últimas noticias

El valencià en l'actualitat

Article sobre les noves lleis d'educació que afecten al valencià i les seues repercussions.



Almansa 25 d’abril de 1707, les tropes de Felip V vencen a l’arxiduc Carles d’Àustria ocupant així el territori valencià i derogant els furs. 1 d’abril del 1939 comença el mandat de Franco i amb aquest un llarg període de persecució al català. 28 de novembre del 2013 s’aproba la LOMQE, reforma en la qual les llengües cooficials passen de ser troncals a opcionals.

Tres segles després i sense oblidar la manca de recolzament al valencià per part de les nostres institucions, valencianes i valencians seguim reivindicant el nostre dret a l’ús normalitzat del català al País Valencià.

Així doncs, estareu d’acord amb que el valencià ha patit una marginació al llarg de la història. Tenint en compte aquests esdeveniments, podeu imaginar-vos que un dels principals fets pel qual el valencià continua viu és l’ensenyament a l’escola pública.

L'Abril de 2014, amb l’excusa de les retallades (perquè no oblidem que continuem subvencionant alegrement col·legis públics i concertats), la Generalitat que es fa dir valenciana tanca més de 130 línies d’infantil i primària veient-se afectades les línies en valencià. Quina intencionalitat hi ha al darrere de, per exemple, acabar amb l’única línia valenciana a pobles que parlen valencià? No s’ha de ser massa intel·ligent per esbrinar-ho. Òbviament la mateixa intenció que han demostrat amb el tancament de l’única ràdio i televisió que teníem en valencià una vegada tallada la senyal de TV3; la mateixa intenció que mostren en el dia a dia quan els seus organismes o representants no utilitzen mai el valencià. Sols tenen un objectiu: acabar amb la feina que ja començà Felip de Borbó el 1707.

No em d’oblidar que per molt que es diguen defensors del valencià sempre ho fan amb la boca menuda i en castellà. Com diu la dita: “Quan el mal ve d’Almansa a tots alcança”


Hi ha gent a qui no agrada que es parle, s'escriga o es pense en català. És la mateixa a qui no els agrada que es parle, s'escriga o es pense.”- Ovidi Montllor. 

No hay comentarios :

Publicar un comentario

LOR Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Con la tecnología de Blogger.